Cursus: Neuromotorische rijping eerst bewegen, dan leren

 

Data

Woensdag 30 oktober van 14:00 tot 16:30

Aanleiding

Ze zitten in iedere klas: kinderen met concentratieproblemen, planningsproblemen, organisatieproblemen. Kinderen die het lastig vinden om stil en recht te zitten. Kinderen die vastlopen op de vakgebieden. Kinderen die moeite hebben met het omzetten van een verbale opdracht naar een motorische handeling. Die wel feiten kunnen onthouden, maar moeite hebben met leggen van verbanden of geen samenhang zien. In spiegelbeeld blijven schrijven of een beroerd handschrift blijven houden, spellend blijven schrijven. Al deze belemmeringen zijn uiteindelijk vaak terug te voeren op de verbindingen in het brein.

Beweging is de eerste taal van een kind. Door middel van bewegen gaat het kind de wereld verkennen en leert het zijn lichaam controleren. Het meest ingewikkelde niveau van bewegen is het vermogen om volledig stil te staan of te zitten (houding vasthouden). Zo lang een kind dit niet kan, heeft het onvoldoende lichamelijke vaardigheden die nodig zijn om in een klaslokaal goed te kunnen leren. En deze neuro-motorische rijpheid heb je nodig om tot leren en ontwikkeling te komen. Zodat je kunt laten zien, tijdens toetsen wat je allemaal weet en hebt geleerd.

Wil je meer over de neuro-motorische ontwikkeling van het kind weten, schrijf je dan in voor deze workshop!

Doelgroep

Intern begeleiders, leerkrachten en andere geïnteresseerden

Inhoud

In deze workshop wordt ingezoomd op de theorie achter de neuro-motorische ontwikkeling van het brein, op de gevolgen voor het volgen van onderwijs als dat brein zich onvoldoende ontwikkelt (rijpt) en het belang van het volgen van een oefenprogramma voor leerlingen waarin ze iedere dag bewegen.

U gaat af en toe zelf ook bewegen en ervaren wat er gebeurt.

Een leerkracht en ib-er van een basisschool uit Lemelerveld die het bewegen in hun dagelijkse programma hebben opgenomen vertellen over de positieve gevolgen daarvan.

Aan het eind is er tijd om vragen te stellen.

Omvang

Eén bijeenkomst van 2,5 uur.

Door wie

Deze cursus wordt verzorgd door Monique Mollink, Kinderergotherapeut uit Raalte (die veel onderzoek doet naar dit onderwerp in samenwerking met de Radboud Universiteit van Nijmegen) in combinatie met mensen van een ervaringsschool uit Lemelerveld.

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 85 of één Adapt-uur.

Aanmelden voor deze cursus