Verdieping op het onderwerp Neuromotorische rijping

Data

Deze verdiepingscursus vindt plaats op woensdag 27 november van 14.00 tot 16.30.

Aanleiding

Ze zitten in iedere klas: kinderen met concentratieproblemen, planningsproblemen, organisatieproblemen. Kinderen die het lastig vinden om stil en recht te zitten. Kinderen die vastlopen op de vakgebieden. Kinderen die moeite hebben met het omzetten van een verbale opdracht naar een motorische handeling. Die wel feiten kunnen onthouden, maar moeite hebben met leggen van verbanden of geen samenhang zien. In spiegelbeeld blijven schrijven, of een beroerd handschrift blijven houden, spellend blijven schrijven. Al deze belemmeringen zijn uiteindelijk vaak terug te voeren op de verbindingen in het brein.

Beweging is de eerste taal van een kind. Door middel van bewegen gaat het kind de wereld verkennen en leert het zijn lichaam controleren. Het meest ingewikkelde niveau van bewegen is het vermogen om volledig stil te staan of te zitten (houding vasthouden). Zo lang een kind dit niet kan, heeft het onvoldoende lichamelijke vaardigheden die nodig zijn om in een klaslokaal goed te kunnen leren. En deze neuro-motorische rijpheid heb je nodig om tot leren en ontwikkeling te komen. Zodat je kunt laten zien, tijdens toetsen wat je allemaal weet en hebt geleerd.

Deze verdiepingscursus zal verder ingaan op de theorie, maar zal je ook handvaten geven hoe hier mee om te gaan in de klas. Wat kun je dan doen als leerkracht of ib-er.

Doelgroep

Intern begeleiders, leerkrachten, onderwijsspecialisten en andere geïnteresseerden

Inhoud

In deze workshop wordt dieper ingegaan op de theorie achter de neuro-motorische ontwikkeling van het brein, op de gevolgen voor het volgen van onderwijs als dat brein zich onvoldoende ontwikkelt (rijpt). En welke dingen je als leerkracht kan doen/toepassen in de klas om kinderen die problemen hierin ervaren te helpen. Aan het eind is er tijd om vragen te stellen.

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 85 of één Adapt-uur.

Belangstelling? Ga naar de aanmeldpagina en selecteer "Pedagogisch bekwaam: Neuromotorische rijping - Verdieping".

Aanmelden voor deze cursus